Hoe gaat dat, een meubel laten ontwerpen?

In het verleden heb ik als meubelontwerper gemerkt dat veel klanten het aanvankelijk een hele stap vinden meubels op maat te laten maken. Als je nog nooit een ontwerper aan het werk hebt gezet, weet je niet wat je krijgt. Dat kan de drempel behoorlijk hoog maken. Of je nu een meubel voor jezelf wilt, of een interieurontwerper of -stylist bent op zoek naar iets unieks voor je klant, met een meubelstuk op maat kun je veel problemen oplossen. Ik zal wat mythes en vooroordelen wegnemen. Tevens geef ik je een handige checklist die je kunt gebruiken als je ooit een meubel wilt laten ontwerpen. Daarna nog vragen? Kijk bij Veelgestelde Vragen.

 

Vooraf veel gehoord

 

‘Een meubel laten ontwerpen is duur.’

 

Dit is relatief. Een paar overwegingen voor je:

  • Vergelijk een uniek meubelstuk dat speciaal voor jou ontworpen is met een kwalitatief goed en mooi afgewerkt meubelstuk uit de betere speciaalzaak. Als ik een maatwerkmeubelstuk vergelijk met een designmeubelstuk uit een goede winkel, dan zit er weinig prijsverschil in.
  • Wanneer overweeg je een meubel te laten ontwerpen? Waarschijnlijk wanneer je op zoek bent naar iets dat duurzaam is omdat het lang mee zal gaan. Als je iets persoonlijks wilt, geen confectiemeubel maar iets dat speciaal voor jou is gemaakt. Bestel iets op maat en je hebt ook gelijk een oplossing op maat. Geheime vakken, slimme opbergruimtes, uitklapbare delen, ongewone afmetingen, alles is mogelijk. Een meubel passend bij jouw smaak, jouw lengte, jouw beschikbare ruimte, jouw werkzaamheden of gezinsleven.
  • Had ik al gezegd dat je er iets unieks mee aanschaft?

 

‘Het eindresultaat kan tegenvallen.’

 

Ja, dat zou kunnen. Gelukkig is er veel dat je kunt doen om dit te voorkomen! Wat bijzonder belangrijk is, is het ontwerpproces. Door samen met de ontwerper ieder detail van tevoren uit te werken, dus naast de kleur ook welk scharnier of welke klepvanger je wilt gebruiken, zorg je ervoor dat je achteraf geen onprettige verrassingen krijgt. Een goede ontwerper kan ook zijn ontwerp uitstekend visualiseren, in 3D. Je kunt dan gelijk zien hoe een meubel staat in je kamer. Kijk even in de checklist om tegenvallende resultaten te voorkomen.

 

‘Het gaat lang duren voordat ik het krijg.’

 

Gemiddeld hou ik zelf altijd zes weken aan als acceptabele levertijd. Onlangs heb ik zelf een standaardbank gekocht. Even ter vergelijk: daar zat acht weken levertijd op. Als je een standaardmeubelstuk niet zo mee kunt nemen uit het magazijn, dan is zes weken een redelijke termijn. Een voor jou ontworpen meubel hoeft je dus geen extra levertijd te kosten. Denk ook aan de voorpret die een paar weken wachten kan geven, net als een vakantie die je vooruit boekt. Wat is er nou leuker dan wanneer je een bijzonder object aanschaft en het wordt enkele weken later geleverd of geïnstalleerd.

 

Checklist je eigen meubel laten ontwerpen

 

1. Stel voor jezelf eerst enkele kaders zoals;

  • Je budget
  • Wat je meubel minimaal moet kunnen (functionaliteiten)
  • De duurzaamheid (hoelang moet het meegaan, hergebruik)

 

2. Zoek een ontwerper of meubelmaker

Overweging: een ontwerper kan vaak onafhankelijk een meubelmaker (helpen) uitkiezen voor de beste prijs/kwaliteit verhouding.

 

3. Nodig de ontwerper uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Hierin word je duidelijk of de relatie ‘goed voelt’. Het moet klikken, de ontwerper moet je vertrouwen inboezemen. Tenslotte ga je een heel persoonlijk proces in samen.

 

4. Vraag om voorbeelden

En laat de ontwerper vertellen waarom hij of zij voor iets gekozen heeft. Dit helpt je doordat je meer gevoel krijgt of hij/zij weet waar hij/zij het over heeft.

 

5. Vraag om referenties of speur de website daarop af

 

6. Kijk naar details als …

verstekhoeken, afwerking, gebruik van materiaal of onderdelenkeuzes.

  • Verstekhoeken zijn over het algemeen hoeken van 45 graden. Hierdoor krijg je geen naden op zijvlakken bij spuitwerk.
  • Let bij de afwerking bijvoorbeeld op de spuitkwaliteit, dikte van fineer of de randafwerking. Kunststofranden (ABS-kantenband) geven soms een fabrieksmatige indruk. Afwerken met fineerband levert vaak betere resultaten op.
  • Een ontwerper noemt op zijn website meestal wel met welke materialen hij of zij werkt. Ga goed na welke kwaliteiten en/of nadelen het genoemde materiaal heeft, zodat je de juiste keuzes kunt maken met de ontwerper. Bijvoorbeeld de keus tussen houtfineer of massief hout, welke houtsoorten hebben een goede kleurechtheid of kunnen tegen vocht? Is spuitwerk geschikt?
  • Denk bij het letten op onderdelenkeuzes bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de scharnieren, het wegwerken van dempers, de verkrijgbaarheid van materiaal, kun je het materiaal later ook nog kopen. Let ook op zaken als stelbaarheid van je onderdelen, of draaggewicht bij bijvoorbeeld ladegeleiders of klepliften. Jouw ontwerper kan daar alles over vertellen.
  • Vraag door naar het waarom van een keuze voor een bepaald merk, waar materiaal of een oplossing al eerder is toegepast, welke leveranciers er zijn.

 

7. Heb je er vertrouwen in?

Kies dan je ontwerper of meubelmaker.

 

8. Laat een tekening maken op basis van jullie gesprek

Verwacht enkele perspectieftekeningen alsook een technische tekening met maten.

 

9. Bespreek deze tekening samen

En laat deze verder uitwerken en visualiseren.

 

10. Het maken van een tekening en van visualisaties kosten geld

Bij “gratis” ontwerpen verdient je ontwerper deze investering terug bij de verkoop van het meubelstuk. Zelf hanteer ik altijd het volgende principe. Bij grotere projecten (keukens, interieurs, of verbouwingen ontwerpen) kun je het beste kiezen de ontwerpkosten los te koppelen en dus te betalen. Daarna kun je gaan aanbesteden. Bij kleinere projecten (tafels, kasten) kun je het beste werken met een ontwerpprijs verweven in de maakkosten. Denk er dan wel aan dat je niet kunt gaan ‘shoppen’ met de tekening. Iemand een tekening laten maken en dan gaan kijken wie dit zo goedkoop mogelijk kan maken, is not done en wettelijk ben je dan aansprakelijk omdat je inbreuk op het auteursrecht van de ontwerper maakt. Daarnaast loop je kans dat Obstakel nummer 2 bewaarheid wordt: het eindresultaat kan tegenvallen.

 

11. Als de tekeningen van je ontwerp helemaal naar je zin zijn, vraag dan een offerte met een vaste prijs

 

12. Kijk of de offerte je wordt aangeboden op basis van de algemene voorwaarden van de ledensectie interieurbouw en meubelfabrikanten

Dat werkt min of meer als een keurmerk. En je hebt een plek om – mocht er achteraf ontevredenheid of misverstanden ontstaan – met je klacht terecht te kunnen.

 

13. Kijk of de bezorgkosten/installatiekosten meegenomen zijn in de offerte

 

14. Bestellen

Als dit past – en dat zal het geval zijn als je in het begin je budget gedeeld hebt met de ontwerper – kun je gaan bestellen!

 

15. Zeker gevoel

Je voelt je zeker bij deze bestelling omdat je gecontroleerd hebt op: samenwerking en budget en heel precies hebt afgesproken én gezien wat je krijgt. Nog andere vragen? Kijk bij Veelgestelde Vragen.